O tożsamości krajobrazu w Civitas Christiana

27 kwietnia 2018 r., na zaproszenie Katolickiego Stowarzyszenia Civitas Christiana, Jan Koprowski, prezes Stowarzyszenia Dobrzyniacy wygłosił prelekcję na temat tożsamości krajobrazu ziemi dobrzyńskiej. Omówione zostały cechy krajobrazu decydujące o wyrazistości i niepowtarzalności dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego regionu, a także praktyczne aspekty jego promocji i ochrony. Na zakończenie zaprezentowana została książka pt. „Krajobraz ziemi dobrzyńskiej” autorstwa Jana Koprowskiego. W spotkaniu udział wzięli członkowie i sympatycy Civitas Christiana w Rypinie. Spotkanie poprzedził program artystyczny w wykonaniu Danuty Wiśniewskiej i Jacka Szablewskiego.
- Do celów działalności naszego stowarzyszenia należy promocja krajobrazu kulturowego ziemi dobrzyńskiej, wzrost wiedzy o krajobrazie, popularyzacja zachowań proekologicznych oraz kształtowanie świadomości ekologicznej wśród mieszkańców regionu. Poprzez działalność wydawniczą chcemy docierać do jak największej liczby mieszkańców ziemi dobrzyńskiej, przeciwdziałać niekorzystnym zmianom jakie dokonują się w środowisku, a także utrwalać krajobraz naszych czasów, który wyróżnia się w skali kraju. Dziękuję przewodniczącej Zenobii Rogowskiej za umożliwienie mi prezentacji tak ważnego tematu w siedzibie stowarzyszenia Civitas Christiana w Rypinie, a wszystkim słuchaczom za udział i uważny odbiór poruszonych zagadnień – powiedział Jan Koprowski, prezes Stowarzyszenia Dobrzyniacy w Brzuzem.

imageimageimageimageimage