Rajd Szlakiem Świętego Jakuba

W piątek 18 maja 2018 r. zorganizowany został Rajd Szlakiem Świętego Jakuba Płonne-Studzianka. Z inicjatywy Stowarzyszenia Dobrzyniacy uczniowie szkół gminy Brzuze uczestniczyli w realizacji projektu dofinansowanego grantem uzyskanym w otwartym konkursie ofert Urzędu Marszałkowskiego z zakresu turystyki i krajoznawstwa. Upowszechnienie wiedzy o Camino de Santiago, zdobycie doświadczeń związanych z tradycją pielgrzymowania oraz poszerzenie wiedzy z zakresu edukacji regionalnej, historii i ochrony przyrody były głównymi celami zrealizowanego projektu. Młodzież szkolna, przemierzając szlak, zwiedziła m.in. zabytkowy kościół parafialny pw. Jakuba Apostoła w Płonnem i Górę Modrzewiową z pomnikowymi modrzewiami polskimi, a także odpoczęła przy moście w osadzie Smólniki nad Drwęcą. Podsumowanie rajdu odbyło się 19 maja 2018 r. w Studziance, gdzie uczniowie uczestniczyli w przeglądzie pieśni i piosenki pielgrzymkowej. Odnoga Szlaku świętego Jakuba Płonne-Studzianka została wyznaczona w 2014 r. dzięki staraniom wójta Jana Koprowskiego. Od tej pory miejscowe stowarzyszenia włączają się aktywnie w działania zmierzające do promocji  odcinka szlaku prowadzącego przez Gminę Brzuze. Przedsięwzięcie Stowarzyszenia przeprowadzone zostało dzięki współpracy z Gminą Brzuze oraz szkołami podstawowymi z Ostrowitego, Radzynka, Trąbina i Ugoszcza.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage