Pasja w aniołach ukryta

W sierpniu zrealizowany został także drugi z pomysłów Stowarzyszenia Dobrzyniacy, który w ramach otwartych konkursów ofert zyskał uznanie Urzędu Marszałkowskiego. Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego dofinansował zadanie publiczne pn. Pasja w aniołach ukryta, który był skierowany do seniorów i miał na celu wspieranie aktywności społecznej osób starszych. Zajęcia warsztatowe, podczas których seniorzy zapoznali się z metodami lepienia z gliny oraz technikami garncarskimi, narzędziami i materiałami poprowadziła Karolina Meler z pracowni Melerart. Praktyczne zajęcia wyzwoliły wśród biorących udział niesamowity twórczy potencjał i kreatywność oraz odkryły ich zdolności manualne. W ramach projektu uczestnicy odwiedzili również skansen w Kłóbce. W Parku Etnograficznym, który jest Oddziałem Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku znajduje się kilkanaście obiektów architektonicznych m.in. zagrody gospodarskie, młyn, kuźnia czy remiza strażacka. W muzeum zobaczyć można również dawne sprzęty rolnicze i gospodarskie, meble i wyposażenie ówczesnych domostw, a także ukwiecone przydomowe ogródki. Seniorzy zwiedzili także dwór należący do zasłużonego dla Polski rodu Orpiszewskich. Położony w malowniczym krajobrazie lasów i jezior Kujawsko-Dobrzyński Park Etnograficzny w Kłóbce nazywany jest „Perłą Kujaw”. Ceramiczne anioły oraz kwiatowe obrazki - efekty prac seniorów z naszej gminy oraz fotorelację z realizacji przedsięwzięcia można było obejrzeć na wystawie zorganizowanej podczas gminnych dożynek 1 września w Ugoszczu. Obecnie stanowią dekorację sali edukacji ekologicznej w Brzuzem.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage