Przyroda gminy w pamiątce z gliny – wakacyjny projekt

Z myślą o dzieciach i młodzieży z naszej gminy realizowany był projekt Stowarzyszenia Dobrzyniacy pn. „Przyroda gminy w pamiątce z gliny”. Realizacja przedsięwzięcia jest jednym z działań w ramach edukacji ekologicznej prowadzonej przez stowarzyszenie, a dzięki udziałowi w nim młodzi uczestnicy aktywnie i pożytecznie spędzili kilka wakacyjnych dni. W ramach projektu prezes stowarzyszenia dr inż. Jan Koprowski poprowadził zajęcia terenowe zapoznając uczestników m.in. z florą parku, pól i terenów podmokłych. Podczas pieszej wycieczki młodzi przyrodnicy zebrali okazy kilkudziesięciu gatunków roślin, które następnie pod kierunkiem prowadzącej warsztaty Karoliny Meler wykorzystali do wykonania odcisków w glinianych tabliczkach. Gotowe prace po oszkliwieniu i termicznej obróbce zostały zaprezentowane w formie wystawy na gminnych dożynkach w Ugoszczu. Młodzież wzięła również udział w wyjeździe edukacyjnym do skansenu w Kłóbce, będącego częścią Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku. Zwiedzili tam kilkanaście dawnych obiektów charakterystycznych dla ziemi kujawsko-dobrzyńskiej, a także mieli okazję poznać trud dawnych obowiązków gospodarskich i domowych oraz zwyczaje panujące w przeszłości we wsi kujawskiej i dobrzyńskiej. Dzięki przeprowadzonym warsztatom samodzielnego wyrabiania masła poznały jego smak. Projektowy wniosek Stowarzyszenia Dobrzyniacy został doceniony i dofinansowany przez urząd marszałkowski w ramach otwartego konkursu ofert.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage