Artykuły

Prezentacja książki „Krajobraz ziemi dobrzyńskiej” w rypińskim muzeum

23 listopada 2017 r. w Muzeum Ziemi Dobrzyńskiej w Rypinie odbyła się prezentacja książki wydanej przez Stowarzyszenie Dobrzyniacy pt. „Krajobraz ziemi dobrzyńskiej”. Autor opracowania, dr inż. Jan Koprowski, przybliżył zgromadzonym tematykę publikacji, przedstawił walory krajobrazu przyrodniczego i przyrodniczo-kulturowego naszego pięknego historycznego regionu. Szczególne zainteresowanie wywołały zagadnienia tożsamości krajobrazu i konieczności jego ochrony. Prezentację poprzedził montaż słowno-muzyczny w wykonaniu Danuty Wiśniewskiej oraz Jacka Szablewskiego.
Publikacja wydana została dzięki dofinansowaniu z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu, dotacji Województwa Kujawsko-Pomorskiego, środkom własnym Stowarzyszenia Dobrzyniacy oraz sponsorów. Książka dostępna jest w niektórych bibliotekach regionu, m.in. w Ostrowitem, gmina Brzuze oraz w Rypinie. Osoby i instytucje zainteresowane pozyskaniem publikacji proszone są o kontakt e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

imageimageimageimageimageimageimageimageimage