Artykuły

Pszczele inspiracje na wakacje

Projekt Stowarzyszenia Dobrzyniacy, który miał na celu wzbogacenie oferty kulturalnej dla dzieci i młodzieży został zrealizowany w sierpniu 2019 r. W ramach zajęć młodzi uczestnicy wzięli udział w cyklu warsztatów edukacyjno-integracyjnych: pszczelarskich, mydlarskich, świeczkarskich oraz ceramicznych, które związane były z zagadnieniami ochrony pszczół. Własnoręcznie wykonali miodowe mydełka z woskiem pszczelim i woskowe świece oraz gliniane pszczele ozdoby. Odwiedzili również pasiekę Tomasza Maklakiewicza w Dobrem. Oprócz skosztowania miodu właściciel wprowadził ich w tajniki hodowli pszczół, a także wskazał na główne problemy i zagrożenia związane z wymieraniem pszczół. Dzieci uczestniczyły również w wycieczce krajoznawczej nad jezioro Ostrowite i mokradła w Mościskach, gdzie prezes stowarzyszenia Jan Koprowski poprowadził zajęcia edukacyjne.
Projekt został dofinansowany w otwartym konkursie ofert z zakresu działalności na rzecz dzieci i młodzieży, w tym wypoczynku dzieci i młodzieży, który ogłosił Urząd Marszałkowski w Toruniu.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage