Letni projekt Z seniorami za ziołami

Na początku lipca 2019 r. rozpoczęła się realizacja projektu pn. Z seniorami za ziołami, który miał na celu wspieranie aktywizacji i integracji społecznej osób starszych. W ramach zajęć uczestnicy brali udział w cyklu warsztatów kosmetologicznych, zielarskich, mydlarskich, świeczkarskich oraz ceramicznych, a ich tematem przewodnim były rośliny lecznicze oraz zastosowanie ziół w codziennym życiu. Podczas pierwszych zajęć, które odbyły się w poniedziałek 1 lipca br. seniorzy pod okiem profesjonalnego kosmetologa mgr Dagmary Kuzimkowskiej wykonali naturalne kremy z dodatkiem pachnących ziół. Inwencja twórcza i doskonały humor dopisywały uczestnikom warsztatów świeczkarskich i mydlarskich. Ziołami oraz  pachnącymi słońcem kwiatami, seniorzy z naszej gminy ozdabiali wykonane własnoręcznie oryginalne świece i przez dwa dni poznawali tajniki wyrobu pachnących ziołami mydełek.
W pracowni edukacji ekologicznej w Brzuzem odbyły się zajęcia z zakresu edukacji przyrodniczej i zielarstwa. Seniorzy uczestniczyli w warsztatach, które poprowadziły panie z przedsiębiorstwa społecznego Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia. Podczas ożywionej dyskusji skupiono uwagę na właściwościach zdrowotnych ziół i możliwości ich zastosowania w leczeniu różnych schorzeń oraz roli roślin leczniczych w urozmaicaniu diety. Bogactwo łąk, mokradeł i lasów obfitujących w zioła lecznicze oraz znajomość zbieranych roślin pomagają zadbać o nasze zdrowie. W czasie zajęć uczestnicy projektu kosztowali przygotowanej specjalnie na tę okazję aromatycznej herbatki a także samodzielnie komponowali własne ziołowe mieszanki.
Mieszkańcy gminy biorący udział w projekcie Z seniorami za ziołami odwiedzili również pracownię ceramiczną Melerart Karoliny Meler. Podczas zajęć stworzyli z gliny ażurowe lampiony i kominki do aromaterapii. Dekorowane motywami roślinnymi i ozdobione techniką sgrafitto, po wypaleniu w piecu nabiorą niepowtarzalnego charakteru.
Projekt Stowarzyszenia Dobrzyniacy pn. Z seniorami za ziołami dofinansowany został z budżetu województwa kujawsko-pomorskiego w ramach otwartego konkursu ofert w 2019 r.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage